Terug
Algemeen

Kansen zien en kansen pakken

Wat is er na de coronacrisis nodig en waarom? De afgelopen maanden zijn veel creatieve ideeën ontstaan. Zulke ideeën helpen om goede dingen in stand te houden en zelfs te versterken. Ze zetten aan tot verandering. Verhalen van anderen inspireren om te veranderen en motiveren om te vernieuwen. De Rijksoverheid zoekt goede ideeën voor en door de samenleving. Goede ideeën bedenken we samen. Ga in je eigen omgeving, op je werk, zélf initiatief nemen om gesprekken aan te gaan.

Want uit ieder gesprek kan een goed idee ontstaan.

We voeren gesprekken met inwoners van Nederland, vertegenwoordigers van organisaties en wetenschappers. Op dit platform lees je de komende tijd welke goede ideeën uit die gesprekken zijn gekomen.

Acht verhalen, acht kansen

  1. Mijn verhaal. Mensen leven veel meer bij de dag. De situatie roept om de vraag: wat ga jij nu anders doen? Ik zou iedereen willen oproepen: als je iets anders zou willen doen, doe het gewoon gelijk die dag. Wacht niet op een crisis. Wacht niet tot morgen met wat je vandaag had kunnen doen.
  2. Mijn verhaal. Wij doen met alle collega’s op vrijdag een pub-quiz dan kan iedereen even slap ouwehoeren. We hebben veel contact via sociale media en dat is reuze positief. Dat moet vooral zo blijven. Het mag zelfs meer. We zijn meer gaan koken. Wat ook meer gebeurt, is dat mensen zin krijgen om zelf groente te kweken in hun tuin of op het balkon. Of in potjes op de vensterbank. Het is fijn om iets op tafel te zetten dat je zelf gemaakt hebt.
  3. Mijn verhaal. Ik kan er slecht tegen als dingen voor mij worden besloten en van bovenaf worden opgelegd. Mijn tip: ga in gesprek met mensen, luister naar mensen. Verbeter de democratie. Zorg dat er maatwerk is, met oog voor individuele situaties. 
  4. Mijn verhaal. Het leven ging eerst vaak langs mij heen. De buren leer ik nu kennen, dat is toch mooi? Het is belangrijk dat we dat sociale contact vasthouden. Ik hoop dat de samenleving op een andere manier gaat denken. Meer aandacht voor sociaal zijn. Dat gaat ons verder brengen. Het effect is meer gezelligheid.
  5. Mijn verhaal. Wat positief is, is dat je meer nadenkt waar je je artikelen koopt. Ik shop nu liever bij de kleinere winkels van ondernemers die het moeilijk hebben. Dus ik haal het nu op bij pick up points. Dat mag zo door gaan. Elkaar helpen, aan elkaar denken en aan de mensen die het moeilijker hebben, dat vind ik prettig aan deze tijd.
  6. Mijn verhaal. We waarderen weer wat er echt toe doet. Er zijn zoveel dingen die we als vanzelfsprekend hebben aangenomen. Bijvoorbeeld de waardering voor medewerkers in het onderwijsen in de zorg. Maar ook de waardering voor een arm om elkaar heen slaan, voor het gewoon buiten zijn, voor elkaar ontmoeten. Ik ben bezig met een initiatief om samen te werken aan een economie waarin wij ons goed voelen. Dus dat we naar een manier van samenleven gaan die ertoe leidt dat we meer welzijn krijgen. Welvaart is prima, maar in dienst van welzijn en niet andersom.
  7. Mijn verhaal. In sommige corona maanden mochten we met een beperkt aantal mensen naar de dierentuin en uit eten. Dat vond ik positief. Het maakte de ervaring eerlijk gezegd leuker en beter. Geen lange wachtrijen. Een maximum aantal bezoekers vind ik prima. De kwaliteit van dagjes uit is veel groter als het niet zo druk is in pretparken en dierentuinen. Met minder mensen bij elkaar zorgt voor rust en dat maakt de ervaring beter.
  8. Mijn verhaal. Sommige mensen geven aan tijd over te hebben door corona, dat heb ik niet zo. Ik ben overdag aan het worstelen om mijn zoontje bezig te houden en e-mails en telefoontjes te beantwoorden. Als ik ’s avonds om kwart voor twaalf een mail stuur dan krijg ik om tien voor twaalf nog antwoord van andere thuiswerkende ouders! Tijd om iets leuks te doen, zit er ’s avonds helemaal niet meer in. Je gaat om je heen kijken naar wat er wél kan. Ik hoop dat mensen dat na corona blijven doen.  Omdat het in eigen land ook mooi is en je niet ver hoeft te vliegen om lekker in de natuur te zijn.

De Rijksoverheid organiseert tot eind mei 80 groepsgesprekken, de zogenoemde dialoogtafels. Overheid, bedrijven, de wetenschap en burgers gaan met elkaar in gesprek om beter uit de crisis te komen. Samen komen zij tot ideeën voor herstel en vernieuwing. Hoe behouden en versterken we de goede dingen en hoe bieden we problemen het hoofd? Samen maken we onze samenleving weer sterker. Wil je meepraten of een gespreksonderwerp aandragen? Wat kun je zelf doen? Of wil je op de hoogte worden gehouden?

Wat vindt Nederland?
Wat is jouw idee? Wat vindt Nederland?