Terug
Algemeen

Rustige wandelpaden, levendige straten

Door corona blijven we dichter bij huis. We lopen ommetjes in de wijk, sporten in het park en trekken in het weekend er op uit naar een bos in de buurt. Een fijne ontwikkeling om vast te houden. Buiten wandelen houdt mensen immers fit en vermindert stress.

Maar door de drukte in parken en bossen ontstaan ook nadelige gevolgen. Van de dikke rijen geparkeerde auto’s tot vertrapping van planten en het verstoren van de rust voor dieren. Hoe zorgen we voor plek voor iedereen in de natuur? Anderzijds zien we ook minder drukte in de straten in onze dorpen en steden. Zijn de winkelstraten en terrassen straks weer net zo gezellig als voorheen? Zien we straks veel lege panden? Hoe maken we de stad dan toch (weer) een fijne plek om te rond te wandelen en mensen te ontmoeten? Hoe houden we het levendig? En hoe kunnen we daar met zijn allen aan bijdragen: omwonenden, ondernemers, gemeenten en bosbeheer? Dit was het onderwerp voor de deelnemers van de middenvelddialoog op 31 maart  over een ‘kwalitatieve leefomgeving’.

Mensen willen graag zorgen voor de omgeving om hen heen, dat is wel duidelijk. Aan het NK Tegelwippen, waarin stoeptegels worden vervangen door plantjes, deden nog niet eerder zoveel mensen mee. En in diverse steden zijn horecaondernemers, supermarkten en een reclamebureau spontaan samen in actie gekomen: cafés maken in hun etalage ruimte voor advertenties van de supermarkten. Zo vullen horeca ondernemers hun inkomsten aan.

Voor de middenvelddialoog waren mensen van verschillende organisaties bij elkaar zoals boerenorganisaties, landschapsbeheerders, studenten, de vereniging werkende ouders, ministeries en gemeenten. Onder voorzitterschap van Wim Brenkman, secretaris van de Provincie Drenthe, deelden ze hun kennis en ervaringen.

Er waren talrijke ideeën voor de steden en natuurgebieden. Bijvoorbeeld: laat kinderen of jongeren rondlopen met camera’s op straat zodat ze kunnen laten zien wat zij zien. Zorg voor een gastheer in een bos die geen bonnen schrijft in de zin van ‘boetes’, maar tickets waarmee je gratis koffie krijgt als je je auto op een bepaalde plek parkeert. Het pannenkoekenrestaurant kan meehelpen en meteen nieuwe klanten werven. Nodig de mountainbikevereniging uit om te helpen bij het opruimen van de fietspaden. Breng inwoners en ondernemers samen en laat ze nadenken over hoe zij het zouden willen. Kortom: samen kijken naar oplossingen maakt de creativiteit los. Van ‘veel praten’ naar ‘meer doen’!

Op 22 april komt deze groep opnieuw bij elkaar. Heb je een vraagstuk over ‘kwalitatieve leefomgevingen’? Of wil je meepraten vanuit jouw organisatie? Laat het dan weten via info@watisjouwidee.nl.

Andere middenvelddialogen die nog gepland staan:

  • 22 april Samenleven: zelfredzaamheid van en regiekracht in de samenleving.
  • 23 april Samenleven: hoe organiseren we nieuwe vormen van ontmoeting die ‘bubbels’ overstijgen?
  • 28 april: Innovatie en digitalisering: innoveren met eigenaarschap van burgers en middenveld.
  • 29 april: Innovatie en digitalisering: innovatie mogelijk maken met nieuwe verdienmodellen.
  • 19 april: Brede welvaart: hoe koppelen we duurzaamheid aan herstel en investeringsbeleid van de overheid?
  • 29 april: Brede welvaart: hoe bevorderen we inclusiviteit (ook bijv. tot een betere toegang tot werk, voorzieningen en sportactiviteiten)?
Wat is jouw idee? Wat vindt Nederland?