Terug
Algemeen

Jongeren willen het leven vieren!

Aan de dialoogtafels schuiven ook jongeren aan. En daaruit blijkt een opvallend feit: waar 30+-ers ervaren dat de lockdown ook tijd voor rust, genieten en bezinning met zich meebrengt, zien jongeren deze periode alleen maar als een demotiverende sleur. Zij kunnen niet wachten op het moment dat zij het leven weer mogen vieren.

Nieuwe mensen leren kennen is door corona niet zo vanzelfsprekend meer. Zichzelf en de wereld ontdekken, is voor jongeren nu stukken moeilijker. “Hoe kom je er achter wie je bent, als je hele leven alleen nog maar online is?” is een vraag van een van de jongeren in de gesprekken. Ze vertellen openhartig over hoe corona voelt als een sleur. “Ik heb geen energie meer. Als ik opsta, ben ik moe. Midden op de dag ben ik moe en ’s avonds ben ik moe. Dat had ik hiervoor echt niet, dan had ik energie. Elke dag is nu hetzelfde. Die sleur gaat maar door. Er is geen einde in zicht. Er is helemaal geen stip aan de horizon.” 

De motivatie ontbreekt

Schoolwerk komt in de knel, door demotivatie en daarmee ontstaan leerachterstanden en studievertraging. Zoals een van de scholieren tijdens de dialoogtafel inbrengt:  "Door die online lessen en zo, is het voor mij heel moeilijk om dan weer terug te komen in een flow van leren. Ik raak een beetje gedemotiveerd. Ik mis de fysieke les. Met klasgenoten zijn. Als je weet dat je om half 9 les hebt, dan zet je je wekker om 10 voor half 9. En dan lig je misschien met 1 oog dicht en 1 oog open je les te volgen. Dat is heel anders dan als je op school bent, met je klasgenoten en je docent die je goed kent."

Een bijzondere periode is ineens niet bijzonder meer

Wie vraagt naar eventuele positieve gevolgen van corona, hoort van 30+ers: de stilstand die corona brengt, geeft ook rust en je kunt bewuster leven. Jongeren ervaren dat echt anders. Ze missen feesten, fysieke lessen, contact met studie- en leeftijdsgenoten en de ruimte op erop uit te gaan. Ze zijn zich er van bewust dat dit een bijzondere periode van hun leven had moeten zijn. Die nu anders loopt dan ze hadden gehoopt. En dat doet extra pijn.  

Het gevoel van samen is voelbaar

Toch zien jongeren gelukkig ook dat juist in deze tijd het gevoel van samen toeneemt: ”Ik merk dat sommige mensen me juist een duwtje in de rug geven. We helpen elkaar er door heen. Je hebt altijd wel iemand dichtbij je staan, die je er wel door heen helpt. Heb vertrouwen! Je moet er voor elkaar zijn in deze donkere dagen. Sowieso.”

Blijf er voor elkaar zijn!

Het gevoel van samen vasthouden, vinden verschillende jongeren belangrijk. Zij vragen zich af: hoe kunnen we overeenkomsten tussen mensen benadrukken, in plaats van verschillen? Een concreet idee uit de gesprekken: maak tv-spotjes en roep mensen op om de verbinding en het omkijken naar elkaar vast te houden.

Wat leren we voor een volgende keer?

Jongeren vinden het ook belangrijk dat we leren van deze periode om voor een volgende coronagolf of pandemie beter voorbereid te zijn: kijk dan liever naar wat wel kan, in plaats van wat niet kan. Zorg bijvoorbeeld met snel-tests dat jongeren weer naar festivals kunnen gaan en gaan sporten. Op het gebied van onderwijs willen jongeren extra aandacht voor stages, praktijklessen en communicatieve vaardigheden – waar geen online oplossingen voor zijn.

Een nationale feestdag

Als het leven weer normaler is en we naar buiten kunnen, willen jongeren dat vieren: "Ik zou een nationale feestdag organiseren, zoiets. Het tegenovergestelde van moment van nationale rouw. Maar juist om het leven toch te vieren. Met elkaar vieren dat we onze vrijheid terug hebben.

Inspiratie uit de tafels?
Wat is jouw idee? Wat vindt Nederland?